Opperste concentratie…


Na een lange winter is het heerlijk om de dijk weer op te rijden. Het is prachtig weer, het voorjaarszonnetje schijnt maar een frisse noordenwind zorgt ervoor dat ik nog een jas aan wil.

Een blauwe Audi, een felgekleurde BMW en een oude Mini sieren de kant van de weg. Alsof er geen winter is geweest. Langzamerhand komt onze bestemming in zicht. Ik zet mijn voeten in het gras als ik uitstap en zie het stille wateroppervlak naast me. Pinksterbloemen staan prachtig paars te bloeien in de berm.

We steken de weg over en het grind kraakt onder onze voeten. Ik voel de warmte van afgelopen zomer en hoor in gedachten het liedje wat toen een hit was: “Savage love” van Jason Derulo, vanaf nu onlosmakelijk verbonden met onze aanwinst van vorig jaar. We lopen door en zien de nieuwe huurboten alweer liggen. Een grote boot hangt in de havenkraan, klaar om te water te worden gelaten. We gaan de bocht om en lopen langs het lege restaurant. De ramen, die normaal gesproken allemaal open staan, zijn gesloten. We lopen verder over de steiger. Ik voel de planken doorbuigen onder m’n eigen gewicht. Nog 1 bocht te gaan en dan zie ik, voor het eerst na een lange winter, ons bootje weer. Stralend wit ligt ze te schijnen in de zon.

Als ik aan boord stap wiebelt ie vertrouwd. Ik stap weer uit en zak door m’n knieën op de steiger om het slot open te maken. Als ik maar niet de sleutels in het water laat vallen… Maar nee, stel ik mezelf gerust. Dat is nog nooit gebeurd vorig jaar en bovendien, als het wel gebeurt, blijven ze toch drijven. Even weet ik niet meer hoe het moet, maar dan al gauw sprint het slot open. Ik maak de touwen los en ga achter het stuur zitten. Eerst de dodemanssleutel vastmaken en daarna de sleutel in het contact. Omdraaien en warempel. We zijn klaar voor vertrek.

Ik zet de schakelaar in z’n achteruit en maak de andere touwen los. Langzaam varen we de haven uit en steeds een stukje sneller naar het meer.

De zon schijnt fris op m’n wangen. Futen duiken onder de boot door en komen even verderop weer tevoorschijn. Sternen schreeuwen verlangend in de lucht. Zo was het vorig jaar en zo is het goed. Ik hoop op nog vele vaartochtjes deze zomer.