Nostalgie…

Een paar dagen voordat ik jarig ben, word ik altijd een beetje nostalgisch. Ik kijk dan even terug op het afgelopen jaar. Wat heb ik beleefd, wat heb ik geleerd en waar ben ik dankbaar voor? Vorige week was het weer zover en ik kreeg een nieuwe ouderwetse platenspeler cadeau met 3 Lp’s erbij. Ergens op zolder lagen ook nog Lp’s van vroeger en nu zijn we al de hele week plaatjes aan het draaien. Zelfs onze kinderen vinden het leuk. Zo zei de oudste: Het is echt een beleving als je zo’n plaat draait en de jongste vroeg of ze zelf een plaat op mocht zetten toen ik even wegging. Het leuke is: Ze zetten dus de plaatjes op die ik vroeger helemaal grijs gedraaid heb. 

Zelf kom ik weer terug in vroeger tijden. Ik zie mezelf weer zitten als puber, op m’n kamertje van m’n ouderlijk huis. Zwelgend of zwijmelend, afhankelijk van de status van mijn verliefdheid op dat moment. 

Op één van de platen die ik nog had, ontdekte ik een Hongaars prijskaartje. Blijkbaar heb ik die gekocht toen ik op vakantie in Hongarije was. Ook nu zag ik mezelf weer zitten op het grote plein aan de rivier de Donau in Boedapest. Wat een prachtige stad is dat. Jammer dat het land van die stad zo omstreden is momenteel. 

Om de LP die ik heb van Gerard Joling ben ik vroeger vaak uitgelachen. Ik was echt een grote fan van hem. Sta zelfs nog als bleue 16-jarige met hem op de foto. Samen met een vriendin, ik weet het nog precies. Het zit blijkbaar diep want ik heb hem nog niet in de openbaarheid van mijn gezin durven draaien. Ik wacht op een moment dat ik het huis even voor me alleen heb. Al zal dat nog wel even duren want de jeugd heeft al vakantie. 

Zo zorgde al deze muziek de afgelopen week voor veel herinneringen, verhalen en nostalgie. Altijd een momentje zo’n verjaardag.